Vybavení na cestu IV.

Kategorie

Vybavení na cestu IV. 2. 2. 2019

V tomto článku chci popsat zbytek základního vybavení - jídlo, kosmetika, hygiena, léčiva apod. V navazujících článcích popíši zbývající věci související s caminem - tipy a triky na snížení nákladů, vychytávky, které se mi během cesty osvědčily apod.

Ručník

Lze použít téměř jakýkoliv, ale doporučuji koupit ručník vyrobený z funkčních materiálů. Velkou výhodou je nízká hmotnost a velmi dobrá skladovatelnost tj. zabere minimum místa v batohu. Také oproti běžným ručníkům rychleji schnou, takže nemusíte v batohu tahat těžký froté ručník nasáklý vodou z večerního koupání. Neustále si musíte připomínat, že při celodenním putování poznáte na zádech cca každých 100 g váhy. Tento typ ručníků má jedinou nevýhodu a to, že oproti běžným froté ručníkům máte během utírání pocit, jako že se utíráte kusem gumy. Tyto ručníky méně sají vodu a nekloužou po těle jako látkové ručníky. Utírání tímto ručníkem připomíná spíše "přikládání obvazu na rány" :-) tj. musíte ručník položit na část těla a postupně ho "připlácnout" a chvíli počkat, až nasaje co nejvíce vlhkosti a takto si postupně utřít celé tělo. Pro mě osobně toto bylo "skousnutelné", důležitější pro mě bylo, že jsou lehké, skladné a rychle schnou. Ceny se pohybují cca od 300 - 1 200 Kč podle velikosti a značky. V Decathlonu se dají koupit kolem 300 Kč.

Lékárnička

Lékárničku rozhodně doporučuji. Koupil jsem si outdoorovou lékárničku někde na internetu. Stačí do vyhledávače zadat "outdoorová lékárnička" a vypadne jich velké množství. Na lékárničce nešetřete a nekupujte tu nejlevnější. Při výběru se řiďte spíše provedením a obsahem lékárničky než cenou. Ušetřit pár stovek na lákárničce a pak mít kvůli tomu problémy, není dobrý nápad. Při obou caminech jsem naštěstí potřeboval jen náplasti, ale nikdy nevíte, co se může stát. Navíc lékárničku nemáte jen pro sebe - můžete jít použít pro jiného poutníka, který se ocitne v nouzi. Seznam základního vybavení lékárničky je na posledním obrázku. Původní vybavení jsem ještě doplnil o tyto věci:

  • Ajatin - dezinfekce s mechanickým rozprašovačem. Pokud se někde odřete nebo škrábnete o něco, je vhodné ránu vydezinfikovat a zalepit, popř. obvázat. Zde jen musíte myslet na to, že pokud si berete batoh do kabiny letadla, musíte lahvičku s Ajatinem před letištní kontrolou vyndat a dát do samostatného igelitového pytlíku s vlastním zavíráním. Je to kvůli bezpečnostním opatřením - podrobnosti vysvětlím v samostatném článku.
     
  • Náplasti - sice v lékárničce nějaké byly, ale na caminu není náplastí nikdy dost :-), takže to chce přidat alespoň 30 ks náplastí. Počítejte s tím, že budete putovat několik týdnů - v horku, dešti, zimě, takže bude co lepit.
     
  • Spínací špendlíky - byly tam dva, tak jsem raději ještě pár přidal.
     
  • Párátka - hodí se na všechno možné (třeba místo vidličky), nejenom na čištění zubů. Pro jistotu jsem jich pár přibalil.
     
  • Nůž - nůž jsem popsal už dříve. Jen jsem ho prostě přibalil do lékárničky. Stejně ho pak nosíte v kapse u kalhot nebo v kapse na bederním pásu batohu, aby byl při ruce.
     
  • Pinzeta - ideální na vytahování třísek, v nouzi třeba na klíšťata (naštěstí jsem žádné nechytil).
     
  • Kousek zvonkového drátu - hodí se na ledacos, když potřebujete nouzově něco připevnit nebo vyspravit.
     
  • Jehlu a niť - když potřebujete něco přišít :-)
     
  • Vizitku s nápisem - do lékárničky jsem vložil i vizitku s kontaktní adresou a telefonem a s prosbou v angličtině pro případ, že bych lékárničku někde ztratil nebo zapomněl, tak aby jí dotyčný laskavě vrátil.

Do lékárničky můžete přidat další drobnosti o kterých si myslíte, že by se mohly hodit. Pro ty, kdo se zabývali nebo zabývají skautingem, může pro inspiraci posloužit KPZ (Krabička Poslední Záchrany) a její obsah. Ovšem i zde platí "všeho s mírou", aby "dokanale" vybavená lékarnička nebyla těžká jako cihla :-)

Léky, vitamíny, zdravotní pomůcky

Tento výčet berte prosím jako velmi, velmi, orientační. Každý musí doplnit dle vlastního zdravotního stavu a potřeb.

  • Magnesium - je dobré si vzít s sebou jednu tubu šumivých tablet. Víc není třeba, magnesium se dá dokoupit v lékárně. Ve Španělsku je v každém větším městě většinou několik lékáren. Magnesium pomáhá k ryhlejší regeneraci svalů a snižování svalových křečí po námaze. Při prvním caminu jsem pil dvě tablety denně (doporučená denní dávka je 1 tableta, což jsem si vysvětlil tak, že si mám vzít dvě :-)). Byl jsem překvapen, že i když jsem se večer skoro nemohl bolestí hýbat, tak druhý den jsem téměř neměl žádné "namožené" svaly. Kromě šumivých tablet se magnesium dá koupit ve formě prášku na výrobu nápojů. Asi by více poradili v nějaké outdoorové prodejně nebo v lékárně.
     
  • Čokoláda - pro někoho nemusí být důležitá, ale mě se stávalo, že jsem občas měl náběh na hypoglykemii - tj. sníženou hladinu cukru v krvi. Projevovalo se to tak, že mi začalo být špatně o žaludku, přicházelo svalové třesení, měl jsem takový ten studený pot, psychickou podrážděnost a náhlou celkovou tělesnou slabost. Projevilo se to po 3-4 dnech pochodu. Stačilo vypít litr Fanty nebo sníst tabulku čolády a příznaky téměř okamžitě zmizely. Pokud se to někomu stane, stačí sníst rychle něco sladkéno. Preventivně jsem si kupoval každé 2-3 dny velkou čokoládu Milku nebo Fantu. Na druhém caminu jsme objevili tekutou čokoládu v lahvi, tak jsme si každý den dali litr čokolády. Bylo zajímavé, že na konci camina, když už jsme neputovali, tak chuť na čokoládu zmizela.
     
  • Kafrová mast - doporučuji. Kafrové (nebo prostě "větrové") mastičky taktéž pomáhají k odbourávání bolesti svalů po námaze. Navíc se může stát, že vás díky zatížení začne bolet nějaká část těla (u mě to byly horní části trapézových ramenních svalů, kolena a achillovky), takže po příchodu na ubytovnu a horké sprše jsem pravidelně tato místa mazal. Měl jsem s sebou Algesal, ale pak mi ukázali španělskou mast Radio Salil. Oproti Algesalu byla znatelně silnější, chvílemi pálila skoro hodně, ale zdála se mi účinnější. Cena je kolem 7-8 € za velkou tubu (dělají se ještě malé, ale u těch cenu nevím).
     
  • Měsíčková mast - mastička na puchýře. Podporuje rychlejší hojení puchýřů. Používal jsem jí i v případě, že jsem cítil, že se nějaký puchýř začíná tvořit. Většinou se mi povedlo dotčené místo zachránit. Namazal jsem ho mastičkou a přelepil náplastí a tím jsem zabránil vzniku puchýře.
     
  • Sudocream - mastička na opruzeniny. Pokud se vám stane, že si někde rozedřete o obleční pokožku, tato mastička velmi pomáhá. Většinou odřeniny vzniknou na vnitřní straně stehen nebo kolem intimních partií. Stačí se večer umýt, na noc namazat mastičkou a druhý den je to většinou v pořádku. Nestalo se mi, že by opruzeniny do dvou dnů nezmizely.
     
  • Osobní léky - pokud musíte pravidelně brát nějaké léky, tak si je samozřejmě vemte s sebou :-) . Raději si jich vemte o něco více než budte potřebovat na celé camino - jen pro jistotu, že by jste se někde "zasekli" a museli zůstat na caminu déle než jste plánovali.
     
  • Zdravotní pomůcky - platí to samé, co pro osobní léky.

Kosmetika, hygiena

Myslete na to, že jste na caminu jako poutníci, tak si s sebou neberte příliš "blbostí" :-) . Bohatě mi stačily tyto věci:

  • Sprchový gel - ideálně nějaký gel typu 2v1 nebo 3v1, aby se dal použít i jako šampon. Sprchový gel můžete v případě nouze použít i jako mýdlo na ruce nebo s ním umýt nádobí. Stačí 250 ml lahvička, neberte si více, jsou to opět zbytečné gramy do batohu (např. 500 ml gel je už půl kila navíc). I zde platí, co pro Ajatin tj. že pokud si berete batoh do kabiny letadla, musí být lahvička s gelem v samostatném pytlíku. Navíc je tam omezení na 100 ml, takže gel musíte rozdělit do menších lahviček. Druhá varianta je cestovat bez gelu a koupit si ho až na místě.
     
  • Pasta na zuby - stačí půl tuby, takže si vzít načatou nebo si trochu zaplýtvat a půl tuby vymačkat.
     
  • Kartáček na zuby - je dobré ho dát do pouzdra, které větrá, kvůli schnutí, aby se "nezapařil".
     
  • Čistící roztok na brýle - pokud někdo nosí brýle jako já, je dobré si vzít nějaké čistidlo na brýle. Používám čistidlo značky Čibr české výroby a k tomu kapesník na utírání skel. Zde opět pamatovat na pravidlo pro převážení tekutin v kabině letadla. Někomu mohou stačit speciální vlhčené ubrousky na utírání brýlí nebo hadřík z mikrovláken. Ten se mi moc neosvědčil - sice skla nepoškrábe, ale dělá šmouhy ve kterých se pak dělají odlesky světla a je to nepříjemné na oči.
     
  • Toaletní papír - stačí kousek pro případ, že na vás potřeba přijde někde v lese. Na ubytovnách papír je.
     
  • Vlhčené ubrousky - stačí nějaké miniaturní balení pro případ, že by jste si na rychlo potřebovali "umýt" ruce. Rozhodně s sebou netahejte celé velké balení.
     
  • Kapesníky - stačí 1-2 balíčky papírových kapesníků. V případě potřeby se je můžete kdykoliv dokoupit.
     
  • Hřeben - ponechám na zvážení každého - pokud máte vlasy nakrátko, nebudete ho potřebovat.
     
  • Dámské hygienické potřeby - protože je nepoužívám, tak vám v tom fakt neporadím :-) každá dáma dle vlastního uvážení podle délky camina (někdy může trvat camino klidně i 5-6 týdnů).

Další věci jako deodoranty, antiperspiranty, laky na vlasy, "šminky" apod. jsou zbytečné. Když jdete celý den v horku a batohem na zádech, tak vám žádný antiperspirant ani voňavka nepomůže - jste "turch" propocení a prostě smrdíte i s antiperspirantem. Je lepší si hned po příchodu dát horkou sprchu a pěkně se vydrhnout.

Jídlo

S jídlem to moc nepřehánějte, protože je dost těžké do batohu. Stačí si vždy nakoupit na den do předu, o svátcích a víkendech na dva dny. Je možné také chodit do restaurací, ale to trochu leze do peněz. Osobně jsem se "stravoval" v supermarketech nebo když se sejde dobrá parta, tak se večer na ubytovně vaří společná večeře. Podrobnosti budou v samostatném článku. Většinou stačí tyto "ingredience":

  • Pečivo - ve Španělsku jsou hodně rozšířené pekárny, kde je možné koupit za rozumnou cenu (0.5-2€) čerstvou, křupavou bagetu.
     
  • Jogurty - dají se koupit multipacky yogurtů asi za 2-3€. Není to sice Danone, ale i tak jsou dobré a dají se jíst (bez zdravotních následků :-))
     
  • Sýry (jsou docela drahé) - sýry jsou ve Španělsku výborné, ale jsou celkem drahé - ceny začínají cca od 6€
     
  • Konzervy (maso, zelenina apod.) - je dobré si občas koupit nějakou konzervu, ale opatrně, jsou dost těžké. Používal jsem na vaření konzervovanou kukuřici a hrášek, ale vždy jsem vybíral co nejmenší konzervu.
     
  • Salámy, šunka, klobásy - na přikusování k pečivu. Klobásy jsou ve Španělsku opravdu dobré.
     
  • Tekutá čokoláda - na večerní vzpruhu a doplnění energie - možná existuje lepší způsob - nám fungoval tento. Litrová lahev čokolády stojí 1-2€ podle značky (a je fakt dobrá :-)).
     
  • Těstoviny - ideální na vaření po cestě nebo jako večeře na ubytovně. Na většině ubytoven se dá najít kečup. Osvědčily se nám tortelíny, takže jsme střídali rýži a tortelíny s hotovkami ze supermarketu.
     
  • Ovoce - občas je dobré koupit si i nějaké ovoce - ceny jsou podobné, jako u nás.
     
  • Rýže - základní surovnina na venkovní vaření - vařili jsme rýži se solí, kukuřicí a hráškem. Občas jsme do toho přidali i kousek uzeného sýra. I když to může vypadat děsivě, opak je pravdou - výsledný pokrm byl opravdu dobrý a hlavně zasytil (díky tomu sýru).
     
  • Instatní pokrmy - nabídka instatních pokrmů je široká a ceny jsou podobné jako u nás. Občas jsem si kupoval instatní rizoto nebo plody moře. Stačí dát na pár minut do mikrovlnky a je vařeno. Osobně však nejsem přílišným zastáncem instatních pokrmů - myslím, že budou dost chemické.
     
  • Sušenky a jiné sladkosti - dle vlastního uvážení - sušenky jsou dobré jako "nouzovka" na utišení hladu nebo prostě jen tak na mlsání během cesty.
     
  • Hroznový cukr, müsli tyčky apod. - pár balíčků se hodí - slouží pro rychlé doplnění energie.
     
  • Nápoje - většinou jsem pil obyčejnou vodu - dle mého názoru je to nejlepší způsob, jak uhasit žízeň. Někdy jsem si tam přidával magnesium. V případě nedostatku cukru jsem si dal Fantu nebo něco na ten způsob. Kávu, čaje a podobné věci jsem nepoužíval.
     
  • Alkohol - neporadím, nepiji. Dle mého názoru na camino nepatří. Možná si dát pro chuť sklenku dobrého španělského vína, ale rozhodně není dobré se opíjet, protože druhý den potřebujete být připraveni na další náročný pochod a ne se vzpamatovávat z kocoviny ...

Ostatní

  • Špunty do uší - sice jsem je nikdy nepoužíval, ale po zkušenostech z posledního camina o tom silně uvažuji. Téměř vždy se mezi nocležníky najde někdo, kdo chrápe tak, že se prostě nevyspíte. Najdou se i jedinci, u kterých už ani nelze mluvit o chrápání, spíše o něčem silně připomínajícím smrtelné chroptění, kdy se při každém nádechu bojíte, že to je nádech poslední a pak už bude následovat jen hrobové ticho ...
     
  •  Propiska, sešit - pokud si někdo chce vést deník, což sice doporučuji, ale praxe je pak taková, že po několika dnech se vám už nebude chtít podrobně zapisovat co se ten den událo. Poslední dobou jsem přišel na chuť aplikacím, které umí převádět mluvené slovo na text. Tato funkce je na systémech Android k dispozici zdarma. Každopádně je na zvážení, co do telefonu namluvíte, protože nikdy nevíte, kde a kam všude se takto namluvené slovo nahraje a co všechno s tím Google bude dělat ... určitě bych to nepoužíval na diktování citlivých informací.

Tímto chci ukončit sérii článků o základním vybavení na cestu. Články slouží pro inspiraci, každý ať si doplní nebo ubere co uzná za vhodné. Pokud by jste se chtěli na něco zeptat, napište prosím otázku do komentářů. 

Komentáře

Nový komentář

Následující pole jsou skryta bežnému zobrazení a jejich vyplnění bude mít za následek zařazení Vašeho příspěvku mezi Spamy.