Vánoční challenge

Kategorie

Vánoční challenge 4. 7. 2019

Proč vánoční výzva? Protože jsem jí přijal na podzim roku 2018 a měl jsem jí splnit do vánoc 2018. A toto je právě jedna z věcí, která se (zatím) nepovedla - naštěstí ne mojí vinou. O co ve výzvě jde?

Do vánoc 2018 zvednout na benchpress 100 kg.

Jak vlastně znikla? Kořeny sahají několik let zpět, kdy se nám narodil náš syn. V té době jsem pracoval jako IT admin, takže jsem se moc nepohyboval a tělo trochu (hodně) zesláblo. Tedy konkrétně zádové svaly. A protože miminko rostlo, sílilo a tudíž těžklo, stalo se jednoho dne (proto často říkám dejte si pozor na "jednoho dne" :-) ), že když jsem ho v předklonu dával do postýlky, louplo mi v zádech a nemohl jsem se narovnat. Po několika dnech to přešlo a já myslel, že už mám na nějakou dobu "vybráno". Jenže po čtrnácti dnech jsem opět ukládal naše těžké miminko a opět mi louplo v zádech a to tak, že už to nepřešlo a jen se to zhoršovalo. Někdy jsem měl problém vstát z postele a musel jsem se z ní dokonce vykutálet a pak s oporou o zeď nebo o pelest se postavit. Nic moc příjemného. Takže jsem se rozhodl, že začnu cvičit. Na škole jsem posiloval a nějaký čas dělal silový trojboj a vzpírání, takže jsem jen zalovil v paměti a sestavil si jednoduchý tréningový plán. Začal jsem cvičit asi s 20 kg na benchpress a postupně zvyšoval váhu. Po nějaké době jsem zjistil, že hravě zvládám 70 kg a pak zase přišlo "jednoho dne", kdy jsem dostal praštěný nápad, že bych mohl "zlomit stovku", jinými slovy "dát kilo na bench". Když jsem se o to naposledy pokoušel, bylo mi 16 let a taky to nedopadlo úplně dobře - nenapadlo mě totiž nic chytřejšího, než to vyzkoušet v době, kdy jsem byl sám v posilovně. A lámat osobní rekordy bez asistence někoho dalšího, kdo by vám v případě problémů pomohl, není dobrý nápad. Samozřejmě to dopadlo tak, že činku jsem vytlačit zhruba do tří čtvrtin a pak jsem to "už nedal" a zůstal jsem pod ní ležet. A věřte mi, že když teenagerovi leží na hrudníku metrák železa, tak se mu jednak celkem "blbě" dýchá a ještě "blbějš" se z toho leze. A to ani nemluvím o tom, co by se stalo, kdyby se mi činka skutálela na krk - to by se už asi nedalo dýchat vůbec :-). Nakonec se mi tedy podařilo nějak se z pod činky vysoukat, ale "happy" jsem to z toho rozhodně nebyl. Další výzva ke "zlomení stovky" tedy přišla po téměř 30ti letech (30 years later :-)) jako jakési "vypořádání se s minulostí" :-).  A bylo to právě na podzim 2018. V prosinci jsem měl otestováno asi 90 kg. Jednou se mi dokonce stalo, že, ani nevím na co jsem při tom myslel, jsem si špatně spočítal váhu na činku a místo 82 kg jsem si naložil 97 kg. Vlezu pod činku, zvednu jí ze stojanu a říkám si: "Ty jo, dneska jsem ňákej slabej. Ta činka je ňák moc těžká". Dvakrát jsem jí zvednul a musel jsem jí zase vrátit do stojanu. Začala na mě lézt deprese - "Jak to, že jsem tak strašně zeslábnul", říkal jsem si. Zklamaně jsem začal sundavat kotouče, ale zdálo se mi jich nějak moc. Tak jsem přepočítal váhu a deprese se rázem změnila v "hluboký pocit uspokojení" - málem jsem naplnil challenge.  :-)

Proč se to tedy nepovedlo? Protože před vánoci mě kolega ve firmě nakazil chřipkou, která trvala cca 14 dní, pak začaly marodit děti a když už to bylo vše za námi, napadlo mě, že by bylo dobré si dát 14ti denní půst na pročištění hlavy. Když 14 dní nejíte, sice se vám pročistí hlava, máte skvělý odlehčený pocit (připadáte si jak "éterická bytost", ale tělo tím rozhodně nezesílí :-). Pak jsem asi dva měsíce cvičil a pak jsem dostal chuť na další půst. Při půstu se sice dá cvičit, ale není to ono. Přeci jen je znát, že je tělo oslabené. Takže nyní jsem opět na cca 82 kg a doufám, že v dohledné době to "kilo zlomím". :-) Jak to nakonec dopadlo můžete vidět na videích na konci tohoto článku.

Update 16.5.2019

Zvýšil jsem váhu na cvičení na 87 kg.

Update 21.5.2019

Otestoval jsem vyšší váhu a skončil na 96 kg. Není to ale váha na cvičení, jen na otestování maximálního výkonu. Zkoušel jsem 101 kg, ale to už jsem "nedal" a tak mi musel pomoc kolega. Takže challenge stále čeká ...

Update 4.7.2019

Nedávno mému otci diagnostikovali zhoubný nádor, takže jsem se rozhodl jít do dalšího půstu, abych se za něj mohl modlit a postit. Díky domu jsem se musel rychle rozhodnout, jestli zkusím challenge nebo ne, protože po dalším půstu bych zase zeslábl a musel několit týdnů nebo dokonce měsíců cvičit abych to dohnal. Rozhodl jsem se tedy, že to zkusím. Domluvil jsem se s kamarádem, že mi bude asistovat jak při natáčení videa, tak i v případě, že bych "to nedal" a zůstal ležet pod činkou. Vše jsme připravili, já se rozcvičil a vlezl pod činku. Byl jsem lehce nervózní, ale když jsem zvedl činku ze stojanu, zdála se mi přijatelně těžká. Když jsem jí pustil na hrudník, bylo vše ještě OK, ale když jsem jí začal tlačit nahoru, dostal jsem se do oněch kritických 2/3, kdy je třeba překonat mrtvý bod, než paže zase získají větší sílu, aby činku dotlačily nahoru. Naštěstí se mi s větším usílím povedlo tento mrtvý bod překonat a činku dotlačit až nahoru a vrátit do stojanu :-))

A jak to celé dopadlo? To uvidíte na videu.

Bonusová videa

Druhý a třetí zdvih:

       

Rozcvička 70 kg a 90 kg + nakládání činky

          

A na závěr pár fotek

Komentáře

Nový komentář

Následující pole jsou skryta bežnému zobrazení a jejich vyplnění bude mít za následek zařazení Vašeho příspěvku mezi Spamy.
  • 1 Dave allen 18. 6. 2024 22:44 Odpovědět Investment is one of the best ways to achieve financial freedom. For a beginner there are so many challenges you face. It's hard to know how to get started. Trading on the Cryptocurrency market has really been a life changer for me. I almost gave up on crypto at some point not until saw a recommendation on Elon musk successfully success story and I got a proficient trader/broker Mr Bernie Doran , he gave me all the information required to succeed in trading. I made more profit than I could ever imagine. I'm not here to converse much but to share my testimony; I have made total returns of $20,500.00 from an investment of just $2000.00 within 1 week. Thanks to Mr Bernie I'm really grateful,I have been able to make a great returns trading with his signals and strategies .I urge anyone interested in INVESTMENT to take bold step in investing in the Cryptocurrency Market, he can also help you recover your lost funds, you can reach him on WhatsApp : +1(424) 285-0682 or his Gmail : BERNIEDORANSIGNALS@GMAIL.COM tell him I referred you