Nejznámější camina

Kategorie

Nejznámější camina 6. 5. 2019

Přestože se o cestě do Santiaga mluví jako o "svatojakubské cestě" nebo "svatojakubské pouti" nebo jako "Camino de Santiago", popř. Xacobeo, nejedná se o jednu cestu, ale je jich celá řada. Přesněji řečeno, pouť do Santiaga je jedna, ale mnoho tras a variant. Chci zmínit v krátkosti ty nejznámější, protože jich existuje opravdu hodně a nemá smysl popisovat neznámé trasy. Pokud se řekne "pouť do Santiaga", je tím nejčastěji myšlena Francouzská cesta. A protože je nejznámější, začnu Caminem Primitivem :-), poněvadž jednak nerad splývám s davem a jednak je Camino Primitivo trasou, kterou jsem šel při prvním caminu a tudíž je to moje "srdcovka" (i když místy byla na zhroucení). Hezký popis nejznámějších camin je zde.

Camino Primitivo (The Primitive Way) - Původní cesta:

Jeho název není odvozen od slova primitiv, jak by se mohlo na první pohled zdát, ale od španělského slova "PRIMO" tedy první nebo prvotní. O tomto caminu se říká, že to je první a tudíž nejstarší camino. Toto camino vede většinou přes vesničky a hory, minimálně přes města a silnice. Taktéž se říká, že je to nejkrásnější camino, takže pokud jste milovníky přírody, krásných výhledů a scenérií, je pro vás ideální. Vzhledem k náročnosti camina není tak frekventované, takže tam není tolik poutníků jako např. na Francouzské cestě. Ideální pro ty, kdo preferují samotu. Musím ještě zmínit, že se o něm také říká, že je nejnáročnější. Nemusíte se bát, že by jste ho nezvládli. Je opravdu náročnější, ale asi tak, jako kdyby jste chodili po Šumavě. Dle mého názoru to však za tu krásnou přírodní scenérii stojí. Před tímto caminem doporučuji udělat alespoň základní fyzickou přípravu tj. alespoň měsíc předem chodit na delší procházky s batohem 5 - 10 kg těžkým, aby jste si trochu zvykli a nemuseli trpět jako já - šel jsem bez přípravy, s těžkým batohem (cca 17 kg), takže jsem prvních pár dní opravdu trpěl, než si tělo zvyklo.

Začátek: Oviedo

Délka: cca 330 km

Obtížnost: velká

Doba putování: cca 16 dní

Camino Inglés (The English way) - Anglická cesta

Je jedno z nejkratších camin (možná asi nejkratší). Má dvě varianty - jedna začíná v městě A Coruña (a koruňa) a měří cca 75 km a druhá začíná ve městě Ferrol, která má cca 115 km. Pokud začnete v A Coruñi tak to nestačí, aby jste dostali v Santiagu certifikát o úspěšném dokončení camina. Minimální požadavky pro udělení certifikátu jsou:

  • ujít posledních 100 km pěšky
    nebo
  • ujet posledních 200 km na kole
    a zároveň
  • jít směrem o někud do Santiaga - když půjdete obráceně (tj. ze Santiaga někam), certifikát nedostanete

Pokud tedy chcete certifikát (je škoda ho nezískat, když už se plahočíte do Španělska), tak přiletíte letadlem do A Coruñi a autobusem se přesunete do Ferrolu a tam začnete camino. Doporučuji vyčlenit si jeden den na prohlídku A Coruñi, je to krásné město a je tam opravdu hodně věcí k vidění. Proč se toto camino jmenuje Inglés (anglické)? Protože po něm chodili angličané :-) Teť trochu vážněji. Camino Inglés je camino, které začíná nejseverněji a tudíž je nejblíže lodním trasám z Anglie a Skotska. Takže když odtud přijížděli poutníci, tak vystupovali právě v A Coruñi nebo Ferrolu a pak pokračovali do Santiaga. Odtud tedy název Camino Inglés. Jinak camino je to jednoduché, ne příliš namáhavé, ale dle mého názoru je docela obyčejné - procházíte silnicemi, městy, občas nějaká vesnice, příroda obyčejná, s Caminem Primitivem se nedá vůbec srovnávat (co se krásy přírody týče). Vhodné pro starší poutníky nebo poutníky s dětmi. Osobně jsem z něj nebyl nějak výrazně uchvácen, protože jsem rozmlsaný z Camina Primitiva.

Začátek: A Coruña nebo Ferrol

Délka: 75 km z A Coruña nebo 115 km z Ferrol

Obtížnost: malá

Doba putování: cca 6 dní

Camino de Finisterre + Muxía

 

Tomuto caminu se říká také "Cesta na konec světa". Toto označní pochází z římské doby, kdy římané dorazili do Finisterry a mysleli si, že došli na konec světa. Název v překladu z latiny znamená "Finis Terrae" tj. "Konec země". Jak jsem již někoklikrát podotknul, vtip je v tom, že jsou dva konce světa (jeden v Muxía a druhý ve Finisterre), ale ani jeden není nejzápadnějším cípem evropského kontintentu tudíž "pravým" koncem světa. Jedná se vlastně o dvě "mini camina". Každé má cca 80 km, takže opět zde platí, že pokud chcete certifikát, musíte je spojit dohromady. Vytvoří se tím jakýsi okruh, který měří cca 120 km (nikoliv 160, jak by se mohlo zdát). Pokud chcete certifikát, musí se jet ze Santiaga autobusem do Muxíe a z Muxíe pěšky do Finisterre a pak zpět do Santiaga. Zde je několik úskalí spojených s certifikátem. Aby jste získali certifikát, tak musíte:

  • Jít směrem z Muxíe přes Finisterre do Santiaga. Když půjdete obráceně  tj. ze Santiaga přes Muxíi a Finisterre zpět do Santiaga, tak certifikát nedostanete.
     
  • Je dobré nechávat si do credencial dávat co nejvíce razítek (dávají je i v některých kavárnách po cestě).
     
  • Dbát na to, aby jste neměli dvě razítka za jeden den. Stalo se mi, že jsem přijel večer do Muxíe, ale razítko jsem si nechal dát ráno a pak jsem večer dorazil do Finisterre a nechal si dát další razítko. Při kontrole v Santiagu měli nějaké výhrady, ale nakonec mi certifikát dali. Lepší by bylo, kdybych si první razítko nechal dát hned ten večer, co jsme přijeli do Muxíe. Pokud budete mít více razítek z kaváren za jeden den, asi to nevadí.
     
  • Pokud chcete neoficiální certifikát, můžete jít ze Santiaga do Muxíe pěšky (cca 80 km) a tam vám ho vystaví. Mě ho na vyžádání vystavila velmi ochotná paní v alberque Doplhin, ale mělo by být možné vystavit ho i v turistickém centru.

Oficiálně se camino jmenuje Camino de Finisterre nebo Camino de Fisterra. Záleží jestli je to ve španělštině nebo galicijštině. Každopádně toto camino obsahuje i camino do Muxíe. Náročnost bych odhadoval na střední, protože pár kopců tam je. Jediné, co je trochu záludné, že tam je jeden úsek cca 33 km dlouhý, na kterém nejsou žádné ubytovny a minimum studánek - takže v létě vám může dát zabrat. Příroda je hezká, místy připomíná Camino Primitivo (i když jen lehký odvárek). Spíše je hezčí část Muxía - Finisterre.

Začátek: Muxía (musí se jít přes Finisterre, jinak je trasa kratší než 100 km !!!)

Délka: cca 120 km

Obtížnost: střední

Doba putování: cca 5 - 6 dní

Ještě jedna zajímavost. V Muxíi se natáčel závěr filmu Pouť (v angličtině The Way). Jedná se vlastně o "road movie", ale bez aut a motorek. Pěkně po svých. Film je moc hezký a kdo má rád hlubší, trochu psychologicky laděné příběhy, bude se mu líbit. Film je možné najít na youtube v CZ nebo ENG verzi. Zde je odkaz z youtube:

Camino del Norte (The Northern way) - Severní cesta

Většinu trasy běží paralelně s Francouzskou cestou. S Caminem del Norte nemám vlastní zkušenosti (i když o něm uvažuji), takže mohu poskytnout (zatím) jen zprostředkované informace. Camino del Norte není tak frekventovaná, protože většina poutníků jde po Francouzské cestě. Údajně je to krásná cesta, která vede podél severního mořského pobřeží Španělska.

Začátek: Irún (na hranicích s Francií)

Délka: cca 830 km

Obtížnost: střední

Doba putování: cca 5 - 6 týdnů

Camino Francés (The French way) - Francouzská cesta

Je to asi nejznámější camino ze všech. S tímto caminem taktéž (zatím) nemám osobní zkušenosti, ale z článků a vyprávění je toto camino nejvíce frekventované. Myslím, že to tak bude, protože když jsem šel Camino Primitivo, bylo na něm málo poutínků, ale když jsem došel do části, která se napojuje na Camino Francés, tak tam tam poutníků mnohonásobně přibylo. Nejtěžším úsekem je přechod Pyrenejí z Francie do Španělska. Jinak je toto camino rovinaté, některé úseky se dají ujet na koni, taxíkem nebo na kole. Je třeba pamatovat na pravidla pro získání certifikátu.

Začátek: St Jean-Pied-du-Port ve Francii

Délka: cca 740 km

Obtížnost: lehká

Doba putování: cca 4 - 5 týdnů

Na Francouzské cestě se také odehrává děj filmu "Pouť" (The Way). Film je k dohledání na www.youtube.cz nebo na www.ulozto.cz :

Camino Portugués (The Portugal way) - Portugalská cesta

Jak lze z návzu pochopopit, bude se jednat o cestu, která vede z Portugalska. Tato cesta je údajně také hezká, ale nemohu popsat z vlastní zkušenosti. Camino Portugués je trochu složité, nikoliv terénem, ale množstvím variant. Krásně je to vysvětleno zde a částečně zde (není popsáno tak podrobně, ale zato je popis v češtině). Na camino lze vyrazit ze tří hlavních míst:

  • Z Lisabonu (Portugalsko)
  • Z Porta (Portugalsko)
  • Z Tui (Španělsko)

Camino má čtyři hlavní varianty:

  • Centrální - vede vnitrozemím, údajně více po silnicích
  • Pobřežní - vede podél západního pobřeží - hezká, ale údajně více větrná a deštivá
  • Litoral - vede souběžně s Centrální a Pobřežní a pak se s nimi spojuje
  • Espiritual - na čas si "odskočí" od Centrální cesty a pak se na ní zase napojí. Je to cesta, po které byly údajně dovezeny ostatky apoštola Jakuba do Španělska. Část cesty se dá jet na lodi a dokonce je to uznáno i pro získání certifikátu.

Začátek:Lisabon, Porto, Tui

Délka:

  • Lisabon: cca 620 km
  • Porto: 260 - 280 km podle zvolené varianty
  • Tui: cca 120 km

Obtížnost: střední

Doba putování:

  • Lisabon: cca 4 - 5  týdnů
  • Porto: cca 2 týdny dle zvolené varianty
  • Tui: cca 6 dní

Tím bych ukončil popis nejznámějších variant camina. Celkově je jich daleko více, ale tyto jsou nejznámější.

Komentáře

Nový komentář

Následující pole jsou skryta bežnému zobrazení a jejich vyplnění bude mít za následek zařazení Vašeho příspěvku mezi Spamy.
  • 1 Martin 23. 7. 2021 13:20 Odpovědět Super práce. Díky za info.