Něco z historie Camina

Kategorie

Něco z historie Camina 2. 4. 2019

Zde bych chtěl zmínit něco málo z historie Camina. Nebudu se nějak detailně rozepisovat, protože podrobných materiálů na toto téma je plný internet - případní zájemci o hlubší studium se mohou zeptat strýčka Google :-). Jako téměř každá legendární věc je i původ a vznik Camina opředen legendami a existuje mnoho variant jeho vzniku. Pokusil jsem se zkompilovat jednu variantu, kterou zde uvádím. 

Santiago de Compostela je místem, kde jsou údajně uloženy ostatky apoštola Jakuba, jednoho z dvanácti učedníků Ježíše Krista. Záměrně říkám údajně, protože historie je plná případů, kdy se různé "zaručeně pravé" předměty, spisy či relikvie nakonec ukázaly jako podvrhy - např. tzv. "kopí osudu", což by mělo být kopí, kterým byl na kříži proboden Ježíš. V současnosti ve světě existuje několik "pravých originálů". V našich zemích např. Rukopis zelenohorský. Dle mého názoru se mohlo za těch 2 000 let od smrti apoštola Jakuba ledacos změnit a ostatky mohly být nahrazeny čímkoliv. Ale držme se legendy, protože romantika je romantika a ta se mnohdy nemá ráda s racionálním rozumovým uvažováním.

Když si dáte do španělského slovníku přeložit jméno Jakub, tak vám vypadne právě Santiago, popř. Jacobo nebo Jago apod. Název Santiago de Compostela je složen z několika složených slov :-) :

Santiago = santo Jago = svatý Jakub

Compostela = Campus stellae = Hvězdné pole popř. pole hvězd

Santiago de Compostela = svatý Jakub z Compostely = svatý Jakub z hvězdného pole

Proč z hvězdného pole - to si vysvětlíme za chvíli. Takže podle legendy byl apoštol Jakub po své mučednické smrti (byl sťat) převezen do Galicie dvěma učedníky vedenými anděly - některé varianty říkají, že jeho ostatky byly uloženy do loďky a poslány na volné moře. Loďka byla vedena anděly až do Španělska, kde je převzali jeho učedníci a pohřbili. Po nějaké době upadl hrob v zapomnění.

V 9. století, během vlády krále Alfonsa II, konkrétně v roce 813, uslyšel galicijský poustevník Pelayo v místě dnešního Santiaga hudbu a viděla světla. Na místě pak objevil hrob apoštola Jakuba. Protože to bylo na poli a nad hrobem bylo mnoho světel připomínající hvězdy, vzniklo z toho ono "Compostela". Když se o tom dozvěděl tehdejší král Afonso II, nechal na místě postavit kapli, ze které později vznikl chrám.

Realita současnosti je taková, že na hlavním náměstí v Santiagu (Praza do Obradoiro) je obrovská katedrála svatého Jakuba, v jejíž podzemní kryptě je uložena stříbrná rakev (možná spíš schrána nebo truhla) s údajnými ostatky svatého Jakuba. Krypta je veřejně přístupná a dokonce zdarma přístupná. Samotná schrána je v zadní části krypty za mřížemi, takže vidíte jen tu schránu, ale nikoliv samotné ostatky. Jinak je katedrála nádherná, má několik lodí a samostatných kaplí. V některých kaplích probíhají oddělené bohoslužby. Při mém prvním caminu v roce 2017 byla katedrála obestavěna lešením, takže nebylo možné si jí prohlédnout v celé její majestátnosti. Naštěstí od roku 2018 je lešení už pryč, takže je možné vidět katedrálu v celé její nádheře.

Komentáře

Nový komentář

Následující pole jsou skryta bežnému zobrazení a jejich vyplnění bude mít za následek zařazení Vašeho příspěvku mezi Spamy.