"Anatomie" Bible

Kategorie

11. 7. 2019

Teď se podíváme trochu zblízka na Bibli. Opravdu jen trochu :-) Nechci zabředávat do nekonečných jalových teologických debat, které ve finále většinou nikam nevedou, jen se kvůli tomu všichni pohádají. Pokud by někdo i přesto měl zájem o hlubší rozbory, může si je najít na internetu, je jich tam víc než dost. Začneme tedy trochu obecně.

Primární poselství Bible

Ačkoliv je Bible často přijímána spíše jako studnice moudrosti, historická kniha nebo prostě návod, jak žít "dobrý život", její primární účel je zcela jiný. Primární účel Bible je svědčit o Ježíši - kým je, proč přišel, co vykonal a ještě vykoná a zjevit Boží vůli nejen pro člověka, ale pro celé stvoření. Skrze Bibli je možné poznat Ježíše a díky tomu získat věčný život (jak se to dělá, popíši v samostatném článku). V Bibli se můžeme dozvědět tyto důležité skutečnosti:

  • Popis stvoření světa
  • Vznik a historii izralského národa
  • Skutečný stav člověka a celého stvoření (je porušené a potřebuje Boží záchranu)
  • Informace o Mesiáši (spasiteli)
  • Poznání hříchu a potřeby spasení
  • Skrze poznání Ježíše poznání Pravdy
  • Náhled do duchovního světa
  • Náhled do věcí budoucích, které Bůh plánuje udělat
  • Poznání Boží vůle
  • Naučit se dívat na věci a na život z Božího pohledu

Kromě těchto základních oblastí je v Bibli ještě mnoho další moudrosti a poznání, ale tyto oblasti jsou klíčové. Pokud správně nepochopíme kdo je Ježíš tj. Boží Syn, který svojí smrtí zaplatil výkupné za hříchy lidstva (nazývám to "Boží paradox" o kterém plánuji napsat samostatný článek - tohle téma miluji ...), mineme spasení (popíši později) a tím i možnost získat život věčný (ano, člověk ho primárně nemá).

Členění Bible

Bible není jedna kniha i když tak na první pohled vypadá, ale ve skutečnosti se jedná o soubor 66 knih, které obsahují psaný záznam Božího slova, které Bůh dal lidem. Bible je rozdělena na dvě hlavní části "Starou Smlouvu" a "Novou Smlouvu" nepřesně nazývané "Starý zákon" a "Nový zákon". Stará Smlouva obsahuje 39 knih a Nová Smlouva 27 knih. Pro větší názornost jsem vytvořil "mapu" - prostě jeden obrázek vydá za tisíc slov :-)

Některé Bible obsahují ještě tzv. Deuterokanonické knihy, které někdo uznává jako právoplatnou součást Bible a někdo ne. Já se spíše držím standardní Bible, takže se tady o nich moc nerozepisuji. Pokud se někdo chce dozvědět více, stačí se zeptat pana googla.

Kapitoly a verše

Pro snažší orientaci a hledání v Bibli byla během časů rozdělena na kapitoly a verše. Původní verze Bible však takto rozdělená nebyla. Takže pokud chceme mluvit o konkrétním verši, sdělíme ostatním nejprve název knihy, pak číslo kapitoly a nakonec číslo verše. Názvy knih se většinou uvádí pomocí zkratky, číslo kapitoly a verše se odděluje dvojtečkou nebo někdy jen tečkou. Každá kniha Bible má svou zkratku. Tento zápis se nejčastěji nazývá "odkaz", který může vypadat např. takto:

1. Kor 13:2 - První list Korintským (tj. křesťanům v Korintu) 13. kapitola, verš 2 - pokud bychom se podívali do Bible, našli bychom tento verš:

1 Korintským 13:2  Kdybych měl dar proroctví, rozuměl všem tajemstvím a obsáhl všecko poznání, ano kdybych měl tak velikou víru, že bych hory přenášel, ale lásku bych neměl, nic nejsem.

nebo notoricky známý verš Jan 3:16 - Janovo evangelium (evangelium = dobrá zpráva), 3. kapitola, verš 16:

Jan 3:16  Neboť Bůh tak miloval svět, že dal svého jediného Syna, aby žádný, kdo v něho věří, nezahynul, ale měl život věčný.

Je to vcelku jednoduché, ne?

Zkratky kapitol

Zkratky jednotlivých kapitol jsem zpracoval do tabulky, kterou si můžete stáhnout zde.

Překlady Bible

Překladů Bible existuje obrovské množství. Všechny jsou přibližně stejné, liší se jen v detailech, které mohou někdy zásadně změnit vaše myšlení, takže doporučuji číst Bibli ve více překladech nebo dokonce jazycích (kdo má tu možnost). Hodně mi dalo číst Bibli v angličtině a teď se také pokouším číst ve španělštině, ale tam je to velká bída - snad se to podá časem :-). Základně bychom mohli překlady rozdělit do několika hlavních oblastí:

  • Běžné překlady - normální, standardní překlady - vhodné pro všechny.
     
  • Doslovné překlady - vhodné pro ty, kdo chtějí jít více do hloubky a zajímají je detailnější významy vět nebo slov.
     
  • Studijní překlady - vhodné pro ty, kdo chtějí Bibli studovat do hloubky - studijní překlady nabízejí podrobné výklady klíčových slov, nabízejí překladové alternativy k jednotlivým slovům, náhradní fráze, uvádějí v textu odkazy na související témata, přikládají hodně výkladů jednotlivých vět či slov.
     
  • Archaické překlady - spíše pro fajnšmekry. Většinou jsou to několik stovek let staré překlady, které už bývají současnému člověku téměř nesrozumitelné. U nás třeba Bible Kralická ze 16. stol. její 350 let stará čeština je opravdu náročná. Jednou jsem se pokoušel číst jeden anglický překlad asi z 11. stol a nedal jsem to. Bylo to už moc staré a dnešní angličtině se to už prakticky nepodobalo. Bohatě stačí 200 - 300 let stará angličtina - už ta dá zabrat.
     
  • Dětské překlady - hodně zjednodušené a updravené verze pro děti, aby jim snadno porozuměli. Někdy je dobré si i tyto zjednodušené verze přečíst.

Studijní pomůcky

Pro studium Bible existuje nepřeberné množství studijních pomůcek, ale je dobré je používat s mírou, protože ne každý má potřebu studovat Bibli v originálním jazyce a laborovat na významem každého písmenka. Proto zmiňuji jen okrajově, podrobněji rozepíši někdy jindy.

  • Elektronické bible - obrovské množství nejrůznějších překladů s fulltextovým vyhledáváním, křížovými odkazy, s velkým množstvím výklavých slovníků, poznámkami a grafy. Opravdu vhodné pro hluboké studium Bible.
     
  • Audio Bible - vhodné pro ty, kdo jsou líní číst :-) nebo neumí nebo nemohou (nevidomí) nebo nemají čas - tak mohou Bibli alespoň poslouchat. Existují čtené verze, kdy Bibli čte jeden člověk a nebo tzv. dramatizované, kdy Bible čte vypravěč a během čtení do děje vstupují ostatní postavy, takže když vypravěč čte, že anděl promluvil, tak začně mluvit jiný herec s patřičným dramatickým hlasem. Mnohy jsou tyto nahrávky podmalovány hudbou nebo hlasy přírody či davu lidí - podle situace. Osobně mám tyto dramatizované Bible nejraději.
     
  • Výkladové slovníky - speciální biblické slovníky, které obsahují detailní výklady určitých slov, jevů a frází z Bible - začátečník to prakticky nepotřebuje. Je to dobrá pomůcka pro ty, kdo mají tohu více se v Bibli "šťourat" nebo porozumět nějakému konkrétnímu tématu více do hloubky.
     
  • Konkordance - něco jako rejsřík výrazů. Je to seznam výrazů k nimž jsou vypsány všechny verše, kde se daný výraz nachází nebo s ním nějak souvisí. Napomáhá to lešímu pochopení sovislostí. Dnes se většinou používají elektronické konkordance, které jsou součástí elektronických Biblí.

Snažil jsem se stručně a jednoduše seznámit vás s Biblí. Jsem zaměřen na jednoduchost a věcnost, takže cílem mých článků je podat základní informace, které by měly bohatě stačit "na rozjezd" - nemám ambice a ani nenlánuji psát nějaké hluboké a vyčerpávající (většinou k smrti vyčerpají čtenáře :-)) rozbory. Pokud by jste chtěli vědět více, napište, co budu vědět poradím.

Komentáře

Nový komentář

Následující pole jsou skryta bežnému zobrazení a jejich vyplnění bude mít za následek zařazení Vašeho příspěvku mezi Spamy.
  • 1 Dave allen 18. 6. 2024 22:50 Odpovědět Investment is one of the best ways to achieve financial freedom. For a beginner there are so many challenges you face. It's hard to know how to get started. Trading on the Cryptocurrency market has really been a life changer for me. I almost gave up on crypto at some point not until saw a recommendation on Elon musk successfully success story and I got a proficient trader/broker Mr Bernie Doran , he gave me all the information required to succeed in trading. I made more profit than I could ever imagine. I'm not here to converse much but to share my testimony; I have made total returns of $20,500.00 from an investment of just $2000.00 within 1 week. Thanks to Mr Bernie I'm really grateful,I have been able to make a great returns trading with his signals and strategies .I urge anyone interested in INVESTMENT to take bold step in investing in the Cryptocurrency Market, he can also help you recover your lost funds, you can reach him on WhatsApp : +1(424) 285-0682 or his Gmail : BERNIEDORANSIGNALS@GMAIL.COM tell him I referred you